UDSKRIV
Vindebæk - Tøvelde

Længde 16 km - ruten er skiltet / GPS-registreret rute


Fanefjord Skov vokser helt ned til vandet

I Fanefjord Skov findes mange forskellige træarter og bronzealderhøje. Skoven er botanisk spændende med mange planter og svampe. Langs kysten er der fine udsigter ud over Hjelm Bugt til Østmøn. Hjelm Bugt er karakteristisk med sine kystklinter af forskelligt materiale, sand, ler og kridt – den lille kridtklint: Hvide Klint.

Fanefjord Skov 
Fra Vindebæk er der flere muligheder for at komme til at gennemtrave Fanefjord Skov, hvilket kan anbefales. Specielt ruten ad Ympehavevej og langs kysten er spændende med bøgetræer helt ud til vandet.
  Fanefjord Skov er ikke nogen helt almindelig dansk skov. Her er en vrimmel af forskellige træarter, og det kan ses, at skoven ikke bliver udnyttet fuldt effektivt forstmæssigt. Det skyldes, at ejerforholdene i Fanefjord Skov er helt specielle. Skoven er ejet af mere end 150 lodsejere, men ikke sådan, at de hver især ejer en lille del af skoven, næh alle er fælles om hele skoven – en fællesskov. Sådan har det været siden slutningen af 1700-tallet. En skovfoged er ansat til at sørge for driften, og der er valgt en meget nænsom skovdrift med plukhugst og selvforyngelse. Det vil sige, at der kun fældes små områder med træer og lader nye træer vokse op af sig selv.
  Inde i Fanefjord Skov findes gravhøje fra bronzealderen. De er ca. 3000 år gamle og et sikkert tegn på, at der dengang var mark, hvor der nu er skov. Sådan forandrer landskabet sig hele tiden.

Hjelm Bugt 
At finde sten på stranden er spændende og interessant. Store sten, små sten, røde sten, sorte sten, stribede sten, prikkede sten, aflange sten, runde sten, mærkelige sten, sære sten, sjældne sten, almindelige sten. Granit, gnejs, sandsten, flint, porfyrer – og forsteninger. Vi har dem alle sammen liggende langs standen i Hjelm Bugt – vekslende med lange strækninger med sand.

Hvide Klint 
Hvide Klint er en lille kridtklint, som ikke er særlig kendt. Den er ca. 1 km lang, omgivet af ler- og sandklinter. Ved Hvide Klint er der efter en hård pålandsstorm, som eroderer i klinten, mulighed for at se de mest fantastiske former, farver og mønstre i kridt, ler, sand og grus.

Ler- og sandklinter 
I ler- og sandklinterne kan ses direkte ind i de forskellige jordlag, og derved fås et indblik i, hvad Møn er opbygget af. Klinterne bliver ved med at være friske, fordi havet konstant æder af landet. Strandens sten stammer fra klinterne. Når der sker sked, havner klintens jordlag på standen, hvor bølger og strøm hurtigt fjerner de fineste partikler – tilbage ligger sten, grus og sand.

Møns kyster 
Nogle steder nedbrydes kysten ved erosion. Andre steder vokser den ved aflejring. Den del af Møn, som vender ud mod Østersøen, nedbrydes – Møn bliver mindre. Den del af Møn som vender ind mod Sjælland og Falster vokser ved aflejring – Møn bliver større. Så enkelt er det.

Lystfiskeri fra kysten 
Åbne og voldsomme kyster. Høje klinter, stenrev, tangbælter, stenede pynter. Bløde bakker og skove helt ud til vandet. Hvad mere kan man ønske sig?
Kysterne på Møn byder på nogle af de allerbedste fiskemuligheder i Danmark. Der kan fanges havørred og hornfisk overalt i sæsonen. Og der kan fanges torsk, fladfisk og aborrer.
Husk at købe fiskekort.  
 

 
   

Tekst: Stig Nøhr / Redaktør: Jørgen Berg Christensen / Vordingborg kommune
Opdateret den 27-03-08